Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
13 Maj

13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu

Dziś przypada międzynarodowy Dzień Hummusu 📅

Z czym lubisz go łączyć? 😃

Możliwości jest wiele! Hummus możesz podawać m.in. jako smarowidło do kanapek, na tortilli, do sałatek, z surowymi bądź pieczonymi warzywami czy z kaszą, ryżem bądź makaronem😊 Hummus możesz kupić już gotowy w sklepie bądź wykonać własnoręcznie w domu.

Dlaczego warto go spożywać? 😋

👉 Bogaty jest w białko roślinne pochodzące głównie z ciecierzycy, czyli głównego składnika hummusu.
👉 Ciecierzyca, czyli główny składnik hummusu, bogata jest w błonnik. Ten natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i korzystnie wpływa na mikrobiotę w jelitach.
👉 Zawiera zdrowe rodzaje kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowiu i obniżają ryzyko chorób serca.
👉 Ciecierzyca oraz hummus to produkty o niskim IG, co oznacza, że ich spożycie nie prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością.
👉 Dostarcza wiele składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, cynk i witaminy z grupy B.

Twój komentarz




POKAŻ