Należy zacząć od podstaw, czyli pieczywa. Najlepszym wyborem będzie pełnoziarniste, żytnie, orkiszowe lub graham. W porównaniu z oczyszczonymi zamiennikami zawierają znacznie więcej składników odżywczych.
Kolejnym ważnym elementem każdego dobrze zbilansowanego posiłku jest pełnowartościowe białko. Jego źródłem mogą być produkty mleczne (ser twarogowy), produkty odzwierzęce (wędliny, jajka, ryby), kremy lub pasty roślinne (hummus).
Następnym elementem są warzywa. To one wraz z owocami stanowią podstawę piramidy zdrowego odżywiania. Wybierz najlepiej dwa różne, aby dostarczyć jak najwięcej witamin, składników mineralnych oraz błonnika.
Wybór tłuszczu do przygotowania kanapki również ma ogromne znaczenie. Warto zrezygnować z masła oraz margaryny na rzecz olejów roślinnych. Cechują się one niższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tych o konfiguracji trans. Dobrym źródłem tłuszczu są awokado, orzechy, pestki i nasiona.
To jaką kanapkę przygotujesz na dziś?
Twój komentarz