Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
25 Marz

Międzynarodowy Dzień Szpinaku 26.03.

26 marca przypada Międzynarodowy Dzień Szpinaku mający na celu szerzyć świadomość o prozdrowotnych właściwościach tego zielonego liściastego warzywa wśród społeczeństwa. Poznajcie jedne z głównych właściwości szpinaku! 🧐🧐⤵️

 

Dlaczego warto jeść szpinak?

- szpinak jest bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,

- wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,

- może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,

- obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,

- substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz chronią przed chorobą wieńcową,

- epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. 🧐🧐

 

‼🤔👉Co ważne, szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.

Twój komentarz




POKAŻ