#wieszcojesz Domowa kostka rosołowa, bez konserwantów, bez sztucznych substancji.
udko z kurczaka - 300g
warzywa (np. seler, cebula, czosnek, por)- 200g
zioła (np. rozmaryn, pietruszka, tymianek)- 4 gałązki
sól gruboziarnista-150g
białe wino-100g
liść laurowy-1 liść
kolendra-5 nasion
Mięso z kurczaka zmielić. Warzywa i świeże
zioła drobno posiekać, dodać sól, wino, liść
laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone
mięso. Zalać dwoma szklankami wody. Całość
zagotować, a następnie zredukować płyn.
Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej
pasty. Na końcu całość dokładnie zmiksować.
Przełożyć do szczelnie zamykanego,
wyparzonego słoika, pozostawić do ostygnięcia
lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu
drobiowego przechowywać w lodówce do 3
miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu,
zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Twój komentarz