Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
13 Lip

Ciasto budyniowe z truskawkami

Nie masz pomysłu na deser dla rodziny? Sprawdź ten przepis!

?Dziś przepis na ciasto budyniowe z truskawkami ?
Składniki:
✔️700ml mleka
✔️80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
✔️100g erytrolu
✔️40g (2 sztuki) żółtka jaja
✔️12g (1.5 łyżki) żelatyny
✔️300g truskawek
✔️80g biszkoptów bez cukru
?Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ