Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
01 Czerw

Rogaliki z nadzieniem serowym

Koniecznie spróbuj!

Rogaliki z nadzieniem serowym.???

Potrzebne składniki (ok. 50 sztuk rogalików):

✔️10 g drożdży suchych

✔️560 g mąki pszennej tortowej

✔️300 ml mleka

✔️2 jajka

✔️80 g masła, roztopionego

✔️100 g ksylitolu

✔️pół łyżeczki soli

✔️1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem.

Składniki na nadzienie:

✔️400 g twarogu półtłustego

✔️2 żółtka

✔️4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem.

Przygotowanie:

?Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami.

?Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

?Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

?Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.

?Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.

?Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).

?Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.

?Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 – 15 minut lub do złotego koloru.

Smacznego‼?

Twój komentarz




POKAŻ