Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
23 Gru

Przepis na zakwas z buraków

​​​​​​Właściwości zdrowotnych ma on wiele, dlatego warto go przygotować w swoim domu!

Składniki:

❄buraki (3 duże sztuki)

❄woda (1,5 litra)

❄sól (1,5 łyżki)

❄pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)

❄liście laurowe (9 sztuk)

❄ziele angielskie (6 sztuk)

❄czosnek (9 ząbków)

❄koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

➡️Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.

➡️Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.

➡️Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.

➡️Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).

➡️Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

➡️Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.🤩😊

Twój komentarz




POKAŻ