Składniki:
buraki (3 duże sztuki)
woda (1,5 litra)
sól (1,5 łyżki)
pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
liście laurowe (9 sztuk)
ziele angielskie (6 sztuk)
czosnek (9 ząbków)
koper (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.
Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.
Twój komentarz