Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
01 List

Zupa z dyni i ziemniaków

Nie wiem jak Ty, ale ja w powietrzu czuję już tę jesienną aurę.

Nie wiem jak Ty, ale ja w powietrzu czuję już tę jesienną aurę??☔️

Przed nami coraz więcej chłodniejszych dni. Nie mogło więc zabraknąć przepisu na rozgrzewającą zupę z dyni. Idealnie sprawdzi się podczas długich, deszczowych wieczorów???

Podoba Ci się przepis? Podziel się nim z bliskimi klikając "udostępnij"?

0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido

250 g ziemniaków

20 g masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy w proszku

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

1/2 puszki krojonych pomidorów

1 i 1/2 szklanki bulionu

50 gram mleka kokosowego z puszki

Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.

Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ