Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
07 Czerw

Pomysł na grilla: skrzydełka

Grillowane skrzydełka z kurczaka w aromatycznej marynacie.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek,
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 gałązki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyj i odetnij z każdego najmniejszą część skrzydełka. Przełóż do miski. 
 
W drugiej misce wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i posiekanym czosnkiem. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, pieprz cayenne, olej oraz połowę pokrojonej natki pietruszki. Wszystko wymieszaj i zalej marynatą skrzydełka. Przyprawy dobrze powcieraj w mięso i odstaw do lodówki do marynowania na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień.  
 
Na rozgrzanej kratce grilla ułóż skrzydełka i opiekaj na średnim poziomie, aż się zrumienią z każdej strony. W międzyczasie smaruj skrzydełka marynatą. Ugrillowane przełóż na okrągły półmisek lub miskę, układając dekoracyjnie w okrąg. Będą się wtedy ładnie prezentowały. Na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.

Twój komentarz




POKAŻ