Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
04 Czerw

Pomysł na grilla: szaszłyki drobiowe

Pełnowartościowy posiłek na grilla - chude mięso z kurczaka oraz różnorodne warzywa.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 kolorowe papryki,
  • cebula,
  • cukinia,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ulubione przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, suszona kolendra, pieprz i sol.

Sposób przygotowania:

Cebulę, mięso, cukinię i paprykę kroimy na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw robimy marynatę. Mieszamy ją z mięsem, papryką, cukinią i cebulą i marynujemy minimum przez godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nakładamy na przemian cebulę, mięso i paprykę. Pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez okolu 20 minut, obracając je co jakiś czas. 

Tak przyrządzone szaszłyczki możemy podać w ryżem, dowolną surówką, bądź ulubioną sałatką

Twój komentarz




POKAŻ