Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
15 Maj

Zupa krem z pieczonych pomidorów z kokosem

Aromatyczny krem z pieczonych pomidorów, idealnie komponuje się z grzankami i wiórkami kokosowymi. 

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 duże, dojrzałe pomidory,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
  • opcjonalnie 1 bułka grahamka do zrobienia grzanek.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na papier pół szklanki soli i równomiernie rozprowadzić po blasze. Wyciąć pomidorom gniazda nasienne, przekroić je na pół i ułożyć na blasze skórką do dołu razem z obraną marchewką. Skropić delikatnie oliwą i piec przez 30 minut. Gorące pomidory wyjąć na blat i ostudzić, sól z blachy wyrzucić. W międzyczasie na dnie dużego garnka rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Pomidory przełożyć do miski i zdjąć skórki, następnie obrane pomidory oraz cały sok przelać do zeszklonej cebulki, dodać pokrojoną w talarki upieczoną marchewkę, kardamon, cynamon oraz cukier. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 30 minut. Pomidory zmiksować na gładki krem, jeśli będzie za gęsty dodać jeszcze trochę wody. Grahamkę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Zupę krem podawać z kokosem i grzankami.

Twój komentarz




POKAŻ