Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 duże, dojrzałe pomidory,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- opcjonalnie 1 bułka grahamka do zrobienia grzanek.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wysypać na papier pół szklanki soli i równomiernie rozprowadzić po blasze. Wyciąć pomidorom gniazda nasienne, przekroić je na pół i ułożyć na blasze skórką do dołu razem z obraną marchewką. Skropić delikatnie oliwą i piec przez 30 minut. Gorące pomidory wyjąć na blat i ostudzić, sól z blachy wyrzucić. W międzyczasie na dnie dużego garnka rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Pomidory przełożyć do miski i zdjąć skórki, następnie obrane pomidory oraz cały sok przelać do zeszklonej cebulki, dodać pokrojoną w talarki upieczoną marchewkę, kardamon, cynamon oraz cukier. Wlać bulion, dokładnie wymieszać i wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez przynajmniej 30 minut. Pomidory zmiksować na gładki krem, jeśli będzie za gęsty dodać jeszcze trochę wody. Grahamkę pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni lub upiec w piekarniku. Zupę krem podawać z kokosem i grzankami.
Twój komentarz