Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
14 Kwie

Batony musli z masłem orzechowym

Świetny zamiennik kupnych słodkości. Aby dłużej zachowały świeżość, warto przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku. 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,

  • 1 szklanka preparowanego orkiszu (lub innych preparowanych ziaren),

  • 3 łyżki masła orzechowego,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1 jajko,

  • ulubione suszone owoce (ok 3/4 szkl),

  • ulubione orzechy (ok. 3/4 szklanki).

Wykonanie:

Masło i masło orzechowe przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu (nie podgrzewaj za mocno, tylko do rozpuszczenia masła). Następnie dodaj miód i jajko (jeśli masło jest za gorące odstaw na chwilę do przestygnięcia), połącz za pomocą trzepaczki. Pozostałe składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masę z masłem i dokładnie połącz wszystkie sypkie składniki z mokrymi. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeden dodatkowy arkusz papieru. Masę na batony wyłóż na blaszkę rozprowadź wstępnie łyżką, a następnie przykryj od góry wcześniej przygotowanym papierem i wyrównaj całą masę na taką samą grubość (ok. 7 mm). Piecz w temp. 170°C przez 20 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.

Twój komentarz




POKAŻ