Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
23 Marz

Jajko zapiekane w awokado

Pyszny sposób na udane śniadanie w zdrowym stylu – połówki awokado zapieczone z jajkiem i posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub rzeżucha,
  • sól, pieprz,
  • pomidorki koktajlowe lub rzodkiewki do towarzystwa.

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzyć, wyciągając część miąższu łyżeczką. Awokado ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbić po jednym jajku i oprószyć je odrobiną soli i pieprzu. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Upieczone awokado wyjąć z piekarnika i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco w towarzystwie pomidorków koktajlowych lub rzodkiewki.

 

Twój komentarz




POKAŻ