Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- 1/2 pęczka szczypiorku lub rzeżucha,
- sól, pieprz,
- pomidorki koktajlowe lub rzodkiewki do towarzystwa.
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzyć, wyciągając część miąższu łyżeczką. Awokado ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbić po jednym jajku i oprószyć je odrobiną soli i pieprzu. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Upieczone awokado wyjąć z piekarnika i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco w towarzystwie pomidorków koktajlowych lub rzodkiewki.
Twój komentarz