Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
28 Luty

Przyprawy - pyszny sposób na ograniczenie spożycia soli

Sól to składnik, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie smaku większości produktów i potraw. Stanowi część naszej codziennej diety również ze względów zdrowotnych. Zawarty w niej sód (Na) reguluje gospodarkę wodno-elektrolityczną organizmu, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych i mięśniowych oraz chroni przed nadmierną utratą wody. Niestety stosowany w nadmiarze przyczynia się do powstawania nadciśnienia i chorób układu krążenia (miażdżycy, wylewów, zawałów) oraz zaburza pracę nerek.

Sól kuchenna, która króluje na polskich stołach, to w czystej postaci szkodliwy chlorek sodu (NaCl). Zostaje on wyłuskany w procesie rafinacji soli kamiennej. Czasami dodaje się do niego związki jodu i uzyskuje się tzw. sól jodowaną. Żeby sól kuchenna nadmiernie nie szkodziła zdrowiu, można spożywać 5-6 g na dobę, czyli około jednej łyżeczki dziennie. Należy jednak pamiętać, że sól wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, szczególnie tych wysokoprzetworzonych (kiełbas, wędlin, serów, konserw, kiszonek, fast-foodów), dlatego bardzo łatwo można tę dawkę przekroczyć.

Oprócz unikania produktów wysokoprzetworzonych, można ograniczyć podaż "widocznej" soli poprzez zastosowanie takich produktów jak:

Sól niskosodowa- sól ze zmniejszoną zawartością chlorku sodu (74%), z dodatkiem chlorku potasu (24,7%), jodu i magnezu. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym i będących na diecie niskosodowej. Potas obniżania ciśnienia, a zwiększenie ilości tego pierwiastka w diecie powoduje zwiększone wydalanie sodu, a to z kolei prowadzi do obniżenia ciśnienia.

Czosnek - potrawy świetnie doprawi świeży czosnek, który jest uznawany za zdrowy, naturalny antybiotyk. Nada posiłkom charakterystyczny posmak, wzmocni smak i aromat. Poza tym może pomóc w zwalczaniu przeziębienia, w przyśpieszeniu trawienia i obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Imbir - jednym z najpopularniejszych zamienników soli jest imbir. Jego smak jest ostry, ale jednocześnie nieco słodkawy, więc nadaje charakteru potrawom. W dodatku, podobnie jak czosnek, pomoże on przy przeziębieniu i odchudzaniu, poza tym przyśpiesza krążenie krwi.

Natka pietruszki - chociaż kojarzy się zazwyczaj jako dodatek do niedzielnego rosołu, jest zdrowa i może dodać smaku także wielu innym potrawom. Natka pietruszki stanowi prawdziwą bombę witaminową, przede wszystkim okazuje się nieocenionym źródłem witaminy C. Ma jej więcej niż cytrusy! W dodatku jest niskokaloryczna.

Tymianek - kolejnym zamiennikiem soli może być tymianek, który dodatkowo działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie pomaga w infekcjach gardła oraz usprawnia pracę układu pokarmowego. Jest idealnym dodatkiem do ryb i delikatnych mięs. 

Majeranek - jeżeli przygotowywane potrawy są ciężkostrawne, warto dodać do nich majeranek, usprawniający pracę układu trawiennego. Niezbędny przy przygotowywaniu dań z nasionami roślin strączkowych, kapusty i czerwonego mięsa. 

Jako zamiennik soli warto także wykorzystać bazylię, oregano, estragon, fenkuła, miętę pieprzową, melisę cytrynową, szczypior lub cząber.

Twój komentarz




POKAŻ