Sól kuchenna, która króluje na polskich stołach, to w czystej postaci szkodliwy chlorek sodu (NaCl). Zostaje on wyłuskany w procesie rafinacji soli kamiennej. Czasami dodaje się do niego związki jodu i uzyskuje się tzw. sól jodowaną. Żeby sól kuchenna nadmiernie nie szkodziła zdrowiu, można spożywać 5-6 g na dobę, czyli około jednej łyżeczki dziennie. Należy jednak pamiętać, że sól wchodzi w skład wielu produktów spożywczych, szczególnie tych wysokoprzetworzonych (kiełbas, wędlin, serów, konserw, kiszonek, fast-foodów), dlatego bardzo łatwo można tę dawkę przekroczyć.
Oprócz unikania produktów wysokoprzetworzonych, można ograniczyć podaż "widocznej" soli poprzez zastosowanie takich produktów jak:
Sól niskosodowa- sól ze zmniejszoną zawartością chlorku sodu (74%), z dodatkiem chlorku potasu (24,7%), jodu i magnezu. Zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym i będących na diecie niskosodowej. Potas obniżania ciśnienia, a zwiększenie ilości tego pierwiastka w diecie powoduje zwiększone wydalanie sodu, a to z kolei prowadzi do obniżenia ciśnienia.
Czosnek - potrawy świetnie doprawi świeży czosnek, który jest uznawany za zdrowy, naturalny antybiotyk. Nada posiłkom charakterystyczny posmak, wzmocni smak i aromat. Poza tym może pomóc w zwalczaniu przeziębienia, w przyśpieszeniu trawienia i obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Imbir - jednym z najpopularniejszych zamienników soli jest imbir. Jego smak jest ostry, ale jednocześnie nieco słodkawy, więc nadaje charakteru potrawom. W dodatku, podobnie jak czosnek, pomoże on przy przeziębieniu i odchudzaniu, poza tym przyśpiesza krążenie krwi.
Natka pietruszki - chociaż kojarzy się zazwyczaj jako dodatek do niedzielnego rosołu, jest zdrowa i może dodać smaku także wielu innym potrawom. Natka pietruszki stanowi prawdziwą bombę witaminową, przede wszystkim okazuje się nieocenionym źródłem witaminy C. Ma jej więcej niż cytrusy! W dodatku jest niskokaloryczna.
Tymianek - kolejnym zamiennikiem soli może być tymianek, który dodatkowo działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie pomaga w infekcjach gardła oraz usprawnia pracę układu pokarmowego. Jest idealnym dodatkiem do ryb i delikatnych mięs.
Majeranek - jeżeli przygotowywane potrawy są ciężkostrawne, warto dodać do nich majeranek, usprawniający pracę układu trawiennego. Niezbędny przy przygotowywaniu dań z nasionami roślin strączkowych, kapusty i czerwonego mięsa.
Jako zamiennik soli warto także wykorzystać bazylię, oregano, estragon, fenkuła, miętę pieprzową, melisę cytrynową, szczypior lub cząber.
Twój komentarz