W organizmie ludzkim bytuje bardzo dużo bakterii, które tworzą ekosystem pomagając zachować równowagę. Największe ich skupisko jest właśnie w przewodzie pokarmowym, a dokładnie w jelicie cienkim. Nieodpowiednia dieta, niektóre leki – antybiotyki albo zatrucia pokarmowe,wpływają negatywnie na florę jelitową, zarówno ilościowo i jakościowo. W takich sytuacjach ważne jest zastosowanie probiotyków.
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Najbardziej rozpowszechnione jest Lactobacillusi Bifidobacterium, które należą do bakterii kwasu mlekowego, oraz Saccharomyces boulardii – drożdże.
W jaki sposób probiotyki wpływają pozytywnie na organizm? Pokrywając nabłonek jelitowy tworzą barierę, która chroni przed patogenami i substancjami pochodzącymi z pożywienia. Konkurują z chorobotwórczymi grzybami i bakteriami uniemożliwiając ich wzrost poprzez wytwarzanie bakteriocyny, która m.in. obniża pH treści pokarmowej. Dodatkowo wytwarzają pewne ilości witamin - K i z grupy B. Produkują również kwasy mlekowy, octowy i masłowy, które odżywiają kolonocyty, wspomagając ich prawidłowe funkcjonowanie. Bakterie probiotyczne wpływają również na metabolizm kwasów żółciowych oraz regulują wchłanianie cholesterolu z jelit. Probiotyki zawarte w jogurtach dodatkowo rozkładają cukier mleczny – laktozę, tym samym ograniczając jej ilość w produkcie. Jest to szczególne istotne dla osób z jej nietolerancją.
W zależności od szczepu bakterii niektóre probiotyki są wykorzystywane m.in. w takich chorobach jak biegunki poinfekcyjne, biegunki podróżne, po antybiotykoterapii, w leczeniu Helicobacter pylori, zespole jelita drażliwego oraz w nieswoistych zapaleniach jelit.
W zależności od nasilenia problemów z przewodem pokarmowym oraz przyczyn ich powstania, są różne sposoby na odnowienie mikroflory jelitowej. W antybiotykoterapii zastosuje się probiotyki w formie kapsułek, ze względu na dużą zawartość mikroorganizmów w jednej dawce. Należy pamiętać, że większość probiotyków nie można zażywać razem z antybiotykiem. Natomiast jeżeli nie ma dużych dysfunkcji przewodu pokarmowego, a zażywanie probiotyków ma być w celu profilaktyki, można spożywać je w żywności. Mikroorganizmy te występują w kiszonkach, takich jak kiszona kapusta albo ogórki. Można je znaleźć także w żywności wzbogacanej jak np. fermentowane napoje mleczne – jogurty. Należy zaznaczyć, że nie każdy jogurt zawiera probiotyki. Przed kupnem trzeba zwrócić uwagę na skład czy dany produkt zawiera żywe bakterie probiotyczne.
Twój komentarz