U osób dorosłych, u których nie występują zaburzenia gospodarki lipidowej, spowodowane zespołem metabolicznym lub uwarunkowane genetycznie, cholesterol w jajku nie wpływa znacząco na poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (niekorzystnej), a nawet może podwyższyć poziom cholesterolu frakcji HDL (korzystnej) o 10%. Przypuszcza się, że spożycie jaj, zawierającychlecytynę, może zmienić formę frakcji LDL z „małej i gęstej”, która sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, do „dużych” LDL, neutralizując w ten sposób negatywne działanie cholesterolu.
Natomiast u osób z cukrzycą typu IIzaobserwowano większone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z spożywaniem produktów bogatych w cholesterol. Mechanizm, który za to odpowiada nie jest do końca poznany, jednak prawdopodobnie u osób z insulinoopornością obserwuje się zaburzenia metabolizmu cholesterolu.
Do tej pory nie ustalono zalecanej ilości spożycia jaj dla osób zdrowych. Przy zachowaniu zasad zbilansowanej diety i umiarkowanej aktywności fizycznej, spożywanie 2-3 sztuk jaj w ciągu dnia nie powinno negatywnie wpływać na zdrowie.
Dlaczego warto spożywać jajka?
To jedne z nielicznych produktów spożywczych, zawierających łatwo przyswajalne białko i optymalną ilość aminokwasów, najbliżej odpowiadającą zapotrzebowaniu organizmu.
Jaja są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe; witaminy: A, E, D, K, witaminy z grupy B (w szczególności cholinę), minerały: selen, fosfor, wapń, żelazo, cynk i wiele innych.
Cholina, jako witamina z grupy B, bierze udział w wielu funkcjach odpowiadających za zdrowie, lecz do najważniejszych zalicza się uczestnictwo w budowie błon komórkowych i tworzenie cząstek sygnałowych w mózgu, co jest bardzo ważne w trakcie ciąży i karmienia piersią, gdy kształtuje się mózg dziecka.
Witamina A wraz z luteiną i zeaksantyną są substancjami niezbędnymi do utrzymania dobrego wzroku, co ma istotne znaczenie w procesach starzenia się. Odpowiednie dostarczenie tych związków z pożywieniem zapobiega powstawaniu kurzej ślepoty, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Twój komentarz