Magdalena Łuszczak
Gabinet Premium
21 Luty

Babeczki marchewkowe z korzenną nutą

Ciekawa wersja klasycznego ciasta marchewkowego z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Polecamy ten pyszny deser na przyjemne spotkania w gronie najbliższych! 

Składniki na około 12 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła, stopione,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1 jajko, lekko ubite,
  • 1 jabłko, starte,
  • 3 marchewki, starte.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż blaszkę papierowymi wkładkami do babeczek.
  2. W misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól.
  3. Zrób małe zagłębienie w środku suchych składników i dodaj masło, miód, jajko i mus jabłkowy.
  4. Mieszaj składniki, aby mąka była niewidoczna.
  5. Dodaj rozdrobnioną marchewkę i wymieszaj.
  6. Rozłóż ciasto równomiernie wśród wkładek do babeczek. Piecz przez 18-20 minut.

Twój komentarz




POKAŻ