14 Luty

Gorzka czekolada sprzyja zachowaniu zdrowia i młodości

Gorzka czekolada o zawartości kakao powyżej 60% ma wiele korzystnych właściwości. Zaobserwowano, że jej spożywanie może mieć znaczenie w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Mimo, że jest to produkt wysokokaloryczny, w umiarkowanych ilościach można go spożywać bez wyrzutów sumienia.

Wszystkie zalety spożywania gorzkiej czekolady zawdzięczamy zawartym w niej antyoksydantom, szczególnie epikatechinom. Są to związki zaliczane do flawonoidów. Znajdują się w produktach o gorzkim, cierpkim smaku, np. w czerwonym winie, czarnej i zielonej herbacie oraz kakao.

Umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego, dzięki korzystnemu wpływowi na ściany śródbłonka naczyń krwionośnych oraz mitochondriów. Dodatkowo zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji LDL, czyli tego niekorzystnego, łagodzi stan zapalny, dzięki czemu przyczynia się do zahamowania rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2. Czekolada o wysokiej zawartości kakao może mieć także korzystny wpływ na zmniejszenie insulinooporności. 

Największą ilość epikatechin zawiera czekolada gorzka, ponieważ w trakcie produkcji czekolady mlecznej, celowo niweluje się ilość epikatechin, aby złagodzić cierpki smak. W związku z tym spożycie czekolady mlecznej nie niesie za sobą prozdrowotnych korzyści. Optymalną ilość epikatechin dostarczają już 2 gramy czekolady o zawartości kakao 60%. Jedna kostka czekolady to ok. 5 gramów.

Warto więc włączyć do codziennej diety dwie-trzy kostki czekolady o wysokiej zawartości kakao min. 60% (im więcej kakao tym lepiej) lub korzystać z naturalnego proszku kakaowego przygotowując napoje lub dodając do deseru. W ten sposób łatwiej uniknąć pokusy zjedzenia na raz całej tabliczki. 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe